Misterul monogramei din curtea Bisericii Sf. Gheorghe din Tulcea
Frumoasa biserică tulceană cu hramul Sf. Gheorghe, cunoscută și cu numele de Biserica cu ceas sau Biserica Bulgărească ascunde mai multe secrete decât ar părea la prima vedere. Aflată în centrul orașului, într-un spațiu deschis și plin de lumină a constituit pentru multă vreme un fel de kilometrul zero al orașului, mai ales că în apropierea acesteia se afla și unul din puţinele locuri întinse și netede al Tulcei. Este vorba despre actualul Parc Sf. Gheorghe, care a fost de-a lungul timpului Parcul Piața nouă, Leningrad, Târg de vite, Piața Sf. Gheorghe (un fel de piață civică) și parc otoman, cu muzică turcească.
Dar să revenim la Biserică, care, cum spuneam, ascunde o mulțime de mistere, în articolul de față vorbind despre unul singur, cel al monogramei din fier forjat, aflată în curtea din spatele bisericii. Aşa cum se poate vedea în fotografia de la începutul acestui articol, este vorba despre un arabesc, executat din fier forjat, care poate fi descifrat ca o combinaţie de două litere: un D mai mare şi un H de dimensiuni mai mici.
Cu speranţa că nu vom greşi prea mult cu ipoteza din rândurile următoare, credem că cele două litere sunt două iniţiale care provin de la numele lui Hagi Dumitrache. Singura reţinere pe care o avem când facem această afirmaţie este aceea că sus numitul personaj nu a fost cunoscut nici în vremea sa, nici mai târziu sub această titulatură ci sub numele dat de otomani, Dumitrache Bey şi numele său complet de Dumitrache Teodorof. Distinsul personaj a fost liderul numeroasei şi puternicei comunităţi bulgare din Tulcea, începând cam cu 1850 și devenind marcant în perioada Războiului de Independenţă, din 1877, fiind unul din principalii ctitori ai Bisericii Bulgăreşti (Biserica Sf. Gheorghe) şi a şcolii de băieţi din curtea acesteia (astăzi demolată). Drept dovadă a celor afirmate mai sus, stă un articol scris de învățătorul Brutus Cotovu, în revista Analele Dobrogei, în care ne povestește cum fioroșii cerchezi, care invadaseră Tulcea în vara lui 1877, în timpul Războiului de Independență, îl căutau în mod expres pe Dumitrache Bey pentru al pedepsi, considerându-l principalul vinovat pentru începerea ostilităților dintre otomani și ruși. Șansa acestuia a fost liderul comunității românești, Mihalache Petrescu, care i-a dezinformat pe aceștia privind acareturile șefului bulgarilor, astfel încât acesta a avut timp să se ascundă. Peste noapte, o parte din casele și prăvăliile bulgarilor tulceni au fost jefuite și incendiate. Avea să revină în Tulcea, după ce cerchezii şi ultimul guvernator otoman al oraşului, Fahry Bey, aveau să părăsească pentru totdeauna Dobrogea. Pentru a şterge amintirea bunei colaborări cu guvernatorii otomani – se ştie că a fost unul din cei care a insistat ca Biserica Sf. Nicolae să fie închisă şi să rămână cu uşile ferecate din 1872 până în toamna lui 1877, deoarece românii refuzau să se alăture Exarhatului Bulgar – probabil a insistat să nu mai fie numit Dumitrache Bey, ci Hagi Dumitrache. La fel ca şi ceilalţi conaţionali, dar şi alţi creştini ortodocși, printre care şi români, apelativul de Hagi (hagiu) era primit în urma călătoriei la Ierusalim, pentru a se închina la Mormântul Sfânt. S-ar părea că nu a apucat să se bucure prea mult de această titulatură, pentru că în anul 1884 se stinge din viaţă, rămânând în memoria scrisă a tulcenilor doar ca Dumitrache Bey şi Dumitrache Teodorof. Este înmormântat în cavoul familiei, alături de soţia sa Sultana Teodorof, amplasat în curtea Bisericii Sf. Gheorghe, o favoare pe care nu a mai primit-o nici un alt membru al comunităţii bulgare, fără a fi faţă bisericească (mirean).
Aceasta este o dovadă a poziţiei importante pe care a avut-o în rândul bulgarilor tulceni, pe care i-a condus foarte mulţi ani. Aceste elemente privind identitatea lui Hagi Dumitrache Bey nu clarifică, din păcate, misterul monogramei HD, din fier forjat, din curtea Bisericii Bulgare, despre care nu ştim de cine a fost realizată, când şi dacă cele două litere reprezintă iniţialele acestuia. Aşteptăm intervenţii ale tulcenilor cu experienţă mai mare de viaţă, care poate ştiu mai multe despre acest subiect.
Post-ul Misterul monogramei din curtea Bisericii Sf. Gheorghe din Tulcea apare prima dată în Descoperă lumea!.